VID vurderer å legge ned flere studieprogram

Det er ikke bare statlige universiteter og høgskoler som går gjennom tøffe økonomiske tider. På VID vitenskapelige høgskole må de sannsynligvis legge ned fire studieprogram. 

KUTT: VID vitenskapelige høgskole har et omstillingsbehov på 40 millioner.
Publisert Sist oppdatert

I statsbudsjettet for 2025 foreslår regjeringen å bevilge 46,4 milliarder kroner til universiteter og høgskoler. For VID vitenskapelige høgskole betyr dette en reduksjon i statstilskuddet. Neste år ser de for seg en nedgang på nesten fire prosent, i tillegg til at de må spare enda mer. 

– VID har et budsjett på 750 millioner kroner, men står ovenfor et omstillingsbehov på 40 millioner. Det sier Bård Mæland, rektor ved VID vitenskapelige høgskole. Han forteller at det er normalt at universiteter og høgskoler oppretter og legger ned ulike studier, men at VID ser seg nå nødt til å kutte flere studieprogram enn vanlig.

– Det er som forventa for vår del. Vi må forberede oss på trangere tider og tilpasse oss deretter, sier Mæland.

KUTT: Mæland forteller at de har kuttet planlagte stillinger for neste år og flere ansatte har takket ja til sluttavtaler.

I disse tider behandler styret den samlede studieporteføljen.

Kuttene høgskolen må ta skyldes blant annet avviklingen av ekstra studieplasser og stipendiatstillinger som ble opprettet under pandemien. I tillegg skyldes kuttene en reduksjon i statstilskudd som følge av færre internasjonale studenter og færre doktorgrader.

Kutter studietilbud i Bergen og Oslo

Nå som VID høgskole skal vurdere studieportoføljen, ser de for seg å kutte studieprogrammer som ikke tok opp noen studenter i høst.

– Alle campusene skal kutte økonomisk, men mulige kutt i studietilbud gjelder i Oslo og Bergen, forteller Mæland. 

I Bergen vurderer de å kutte studieprogrammet videreutdanning i veiledning. Dette er et toårig deltidsstudium hvor man som student skal utvikle seg til å bli en faglig sterk, etisk og kritisk bevisst veileder ifølge emnebeskrivelsen. 

Selv om det bare er tenkt å kutte studieprogram i Oslo og Bergen forteller Mæland at kuttet har betydning for studenter i hele landet.

VID
NASJONALT: VID har campuser i Oslo, Bergen, Stavanger, Sandvika, Tromsø og Helgeland.

– Høgskolen vår går på tvers av geografi. Siden flere av studieprogrammene som er planlagt å kuttes er samlingsbasert rekrutterer de seg fra hele landet, sier Mæland.

I tillegg til videreutdanningen i Bergen ser VID for seg å kutte masterutdanningen i helsefremmende tjenester til eldre, videreutdanning i nefrologisk sykepleie, og videreutdanning i boligsosialt arbeid.

Kvaliteten skal ikke ofres

VID vet enda ikke hvordan de endelige kuttene vil se ut. Til tross for trangere økonomi er ikke Mæland bekymret for studenttilbudet.

– Vi er veldig opptatt av å bevare kvaliteten for studentene. Derfor er det viktig for oss å ikke gjøre små kutt som gradvis svekker studietilbudet og kvaliteten. I stedet fjerner vi hele studieprogrammer, sier Mæland og legger til:

– Selv om vi må gjennom en omstillingsprosess, ser vi på dette som en mulighet til å styrke høgskolen i det lange løp, og fortsatt levere viktige profesjonsutøvere til samfunnet, utdyper rektoren.

Powered by Labrador CMS