UiB sier de vil gjøre mer for studenters psykiske helse
I anledning verdensdagen for psykisk helse sier rektor Margareth Hagen at universitetet i større grad bør «tematisere» psykisk helse og videreutvikle informasjonsdagene. Hun får støtte fra studentene Studvest har snakket med.
Forrige uke markerte Universitetet i Bergen verdensdagen for psykisk helse med flere arrangementer. I forkant snakket Studvest med rektor Margareth Hagen om universitetets ansvar og hva de ser for seg som kan bli bedre.
– Vi har et overalt ansvar for at studentene har det bra når de er hos oss. Universitetet skal ikke bare være et sted for eksamensforberedelser. Det skal også være et sted for mangfold, et sted for å vokse, bli rikere, sterkere og klokere.
Fra UiB sin side er det ifølge Hagen viktigst at de varter opp med fysisk undervisning og en god velkomstuke.
– Jeg tror den fysiske tilstedeværen er kjempeviktig. Vi kan alle føle på ensomhet av og til, det er en naturlig del av å være menneske. Da er det fint å ha rom for dialog og et sted hvor man kan være. UiB var det første universitetet som virkelig var tilbake til fysisk undervisning på campus etter pandemien. Det er jeg stolt av.
Hagen forklarer at de har jobbet mye med mentorerne for at fadderuken blir mer inkluderende.
– Vi har bygget ut velkomstuken og opprettet introduksjonsdager for at studentene blir kjent med campusen og forstår hvordan universitetet fungerer. Jeg er veldig stolt av at vi har skapt flere alkoholfrie tilbud under velkomstuken, for at den kan skape utenforskap til de som ikke har behov eller lyst til å drikke. I fremtiden bør vi fortsette dette. Basert på tilbakemeldingene til de nye studentene, skal vi vurdere og videreutvikle tilbudene, sier hun og legger til.
– Vi bør uansett tematisere psykisk helse mer og snakke med studentene om det.
Når Studvest spør om hvordan, oppgir Hagen at det ennå er for tidlig å si noe om.
HR-avdelingen og hovedverneombudet på oppdrag
I forbindelse med markeringen satte HR-avdelingen og universitetets hovedverneombud opp en informasjonsstand på studentsenteret. Under temaet «Vi trenger å snakke mer sammen» delte de ut kaffe, boller, og informasjonsmaterialer om psykisk helse.
– Vi er her for å komme i kontakt med studentene og snakke om psykisk helse, sier Mathilde Lid-Haugland, lærling i service og administrasjonsfaget på UiB, og tilføyer:
– Vi har blitt mye flinkere til å informere og ha samtaler med studenter.
– Studentene er veldig takknemlig for tilbudet, sier bedriftssykepleier og ansvarlige for psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø, Gunvor Røssland Landro.
Universitetets hovedverneombud, Michael Riisøen, oppfordrer studentene til å snakke mer sammen. Han kan forklare oss at årets hashtag #gi8minutter stammer fra en amerikansk studie fra 2021.
– Forskning har vist at når man har en samtale i åtte minutter, forbedrer det ikke kun relasjonen, men det påvirker den psykiske helsen positivt, forklarer Riisøen.
Visste ikke om tilbudet
Lektorstudentene Solveig Andreassen og Åsne Tingleff er positivt overrasket av arrangementet, for at de ikke visste om de psykologiske tjenester før. Andreassen forteller at hun ikke har trengt psykisk hjelp, men hun liker ideen bak arrangementet.
– Jeg synes det er fint med å ha et arrangement som i dag, som belyser temaet og informerer om hjelpetilbudet, sier Solveig Andreassen.
Uten arrangementet hadde de ikke visst om mulighetene til å få psykologisk hjelp.
Universitetene bør gjøre mer
Raphael Stenhaug og Henrik Stokka trodde at de psykiske helsetjenestene som ble presentert i går, kun gjelder for Verdensdagen. Stenhaug forteller at han er glad for å nå vite om tilbudet, og skal bruke det i fremtiden hvis han har behov for det.
– Det er jo mye stress i hverdagen og studiene, så det er greit å ha muligheten til å snakke med psykologer om det. Særlig gutter snakker ikke så mye om psykisk helse.
Henrik Stokka ønsker seg mer aktivt forebyggende arbeid av universitetene selv.
– Det er flott med Sammen sitt hjelpetilbud, men jeg synes universitetene skulle tilby forelesninger og seminarer for studenter for å informere forebyggende om psykisk helse.