#Standupforscience2025
Fredag klokken 12:00 markerte forskere sin støtte til fri forskning på Muséplassen i Bergen. Det ble gjort i solidaritet med det amerikanske forskningsmiljøet, som står overfor press fra president Donald Trump.

Med slagordene «We’re Standing Up for Science – because science is for everyone» skal byer over hele verden markere sin støtte til USA.
Grasrotorganisasjon
På Muséplassen forteller professor ved Universitetet i Bergen (UiB), Jill Walker Rettberg om hva bevegelsen handler om. Hun arbeider selv på institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier.
– Det er en slags grasrotorganisasjon, som unge forskere i USA har tatt initiativ til. De ønsker å stå imot krigen som føres mot vitenskap og forskning, satt i gang av Trump-administrasjonen.
En farlig situasjon
Arnoldo Frigessi, professor ved det medisinske fakultet på Universitetet i Oslo (UiO), forteller til Studvest at det er en dramatisk situasjon.
– Det er mange studenter og forskere som har fått beskjed om at de ikke får starte opp prosjekter. Vi samarbeider med amerikanske forskere, som nå spør oss om vi kan ta ut deler som skal kontrolleres. Det er en ekstremt farlig situasjon, forteller han.

– Trump ønsker å stenge Utdanningsdepartementet, det kan virkelig gå galt. USA spiller en sentral rolle i forskning. At klimaforskning for eksempel ikke lenger satses på i USA, kan bli problematisk for resten av verden, uttrykker Frigessi.
Rettberg forteller at det er viktig å reagere og støtte de prosjektene som nå har blitt stoppet.
Tydelig Europa
– Hva er strategien bak plakaten?
– Det er den samme plakaten som brukes i hele USA, bare at vi har laget en egen, norsk versjon. Det er viktig å signalisere til amerikanske forskere at vi er her og at vi tenker på dem, sier Frigessi.
Rettberg håper at engasjementet kan gi amerikanerne styrke, ved at Europa velger å si tydelig ifra.

– Foreløpig har vi jo et godt demokrati her, men det trodde man også om USA inntil veldig nylig. Det er utrolig viktig å vise at vi bryr oss. Kunnskap er viktig, forteller Rettberg.
Frigessi sier at han er imponert over hvor mange som valgte å ta turen til Muséplassen i dag.
– Vi må vise at vi er her og at vi kommer til å støtte dem, forteller han.
– Kunne dere ønske at det var flere studenter som møtte opp i dag?
– Det ble jo arrangert på veldig kort varsel denne gangen, men jeg tror dette er noe som kommer til å måtte gjøres flere ganger. Nå har vi sett hva det er mulig å få til på to timers varsel, så neste gang er det forhåpentligvis enda flere studenter som møter opp. For amerikanske kollegaer er dette utrolig viktig, avslutter Rettberg.