Slik får du billigere strøm
Ny undersøkelse viser at studenter betaler unødvendig mye for strøm.
Studenter som leier bolig betaler trolig for mye for strøm, ifølge en ny undersøkelse som er utført av Norstat på vegne av Forbrukerrådet.
Rundt 174.000 studenter leier bolig. Av disse betaler 20 prosent for strøm direkte til utleier. Undersøkelsen viser at hele 79 prosent av disse ikke vet hvilken strømavtale de betaler for.
– Ved avregning av forbruket bør utleier oppgi hvilken avtale som ligger til grunn. Det er enkelt å sjekke hvordan denne kommer ut på strømpris.no. En dårlig avtale kan koste både utleier og leietaker dyrt, sier juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen.
Ca. 50 prosent av studentene som leier oppgir at de selv har inngått strømavtaler. Av disse oppgir kun 15 prosent at de ikke vet hvilken strømavtale de har inngått.
Undersøkelsen viser også at 10 prosent av studentene har en variabel avtale (en kombinasjon av fast- og spotpris). Statistikken til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) for 2023 viser at det kostet 23.000 kroner ekstra å ha en slik variabel avtale sammenlignet med en god spotpris-avtale.
Og slik får du billigere strøm...
Ifølge Iversen er det viktigste at folk forstår at det ikke er noen kvalitetsforskjell på strøm. Hans første tips er å sjekke strømavtalen din på strømpris.no.
– Sjekk fakturaen din, og kommer det opp at du betaler for strømforsikringer eller såkalt «grønn strøm», så si opp disse. Tjenestene kommer svært sjeldent til nytte, og gjør lite utover å øke strømregningen, sier han videre.
Iversen fraråder også å la seg lokke av såkalt «studentstrøm».
– Disse avtalene er ikke nødvendigvis gunstigere enn andre ordinære avtaler i markedet. Vær også svært skeptisk hvis noen forsøker å selge deg strøm på døra, på stand eller når du kjøper deg brødrister. Du finner nesten garantert bedre avtaler enn det.