Ny studie: Halvparten av trakassering mot vitenskapelige ansatte utføres av studenter

En ny svensk studie viser at forskere og universitets- og høyskolelærere innen alle fagfelt opplever trusler og trakassering. I de fleste tilfellene er det studenter som står bak.

39 PROSENT: 4 av 10 vitenskapelige ansatte opplever trusler, trakassering eller vold på jobb i følge fersk studie fra Sverige.
Publisert

39 prosent av vitenskapelige ansatte har mottatt trusler, blitt utsatt for trakassering eller fysisk vold, ifølge en rapport fra Göteborg universitet. Studien ble gjennomført i 2022 med 2995 respondenter, men ble nylig offentliggjort. Blant de utsatte er andelen størst blant ansatte innen humaniora og samfunnsvitenskap. 

Hendelsene skjer ofte i undervisningssammenheng, og studenter står bak 49 prosent av tilfellene totalt. 

Den største andelen av trusler blir uttrykt gjennom e-post, med 18 prosent, ansikt til ansikt, med 11 prosent eller via sosiale medier, med 9 prosent. Vitenskapelige ansatte som er aktive på sosiale medier og medier generelt er mer utsatt, mSen da oftere av eksterne personer. 

På spørsmål om hva de utsatte oppfatter som målet med trakasseringen, svarer de fleste at det var å vise misnøye eller for å ydmyke.

Fører til selvsensur

Rundt 8 prosent oppgir at de har endret rutiner eller oppførsel etter å ha vært utsatt for eller opplevd uro ved å bli utsatt for trakkasering. Kvinner er generelt mer utsatt for trusler og trakassering, og de gjør også endringer dobbelt så ofte som mannlige kollegaer. 

To av tre oppgir at de er usikre på om en handlingsplan for hvordan trusler skal håndteres finnes eller at de sier at det ikke finnes i det hele tatt.

Rapportens forfatter, David Brax, forteller til Khrono at funnene er overraskende. Han tror en av grunnene til at tallene er såpass høye kan være at flere svar kom inn rett etter pandemien og fjernundervisning. Tidligere studier har ikke fokusert på trakassering fra studenter, og Brax forteller at det derfor er vanskelig å si om tallene hadde vært annerledes utenom pandemien. 

Powered by Labrador CMS