Finansbyråden tror ikke budsjettkutt vil ramme studenter
Opposisjonslederen mener derimot at Bergen står i fare for å bli en minimumskommune.
Bergens nye finansbyråd, Jacob Mæhle, hadde kun vært i jobben i tre uker før han varslet at bybudsjettet må strammes kraftig inn. Når Studvest møter opp på rådhuset for å snakke med Mæhle, er det hvordan kuttene vil ramme byens studenter som står på agendaen.
– Det har blitt annonsert store kutt i hele budsjettet. Hvordan vil dette påvirke studentene i Bergen?
– Vi kommer ikke, tror jeg, til å gjøre eksplisitte studentkutt. Men det er for tidlig i prosessen til å utelukke at studentene berøres. Det er et mål for oss å sørge for at studentene ivaretas i budsjettet og at vi fortsetter å gi gode tilbud til dem. Likevel kommer vi ikke unna at vi må se på hvordan kommunens tilbud er organisert, og hva vi gir tilskudd til.
Byråden ser på Bergen som en fenomenal studentby og påpeker at det ikke er kommunepolitikken som har størst påvirkning på studenters hverdag.
– Fordelen for studentene er at det meste som påvirker dem bestemmes av statsbudsjettet, men noen vil nok merke at diverse kommunale tilbud ikke vil være tilgjengelig i like stor grad som før.
Kritisk opposisjonsleder
Arbeiderpartiets gruppeleder, Rune Bakervik, går hardt ut mot byrådet når han blir spurt om finansbyråden sine utspill i media.
– Dette bekrefter en mistanke vi har hatt lenge om at Høyre ønsker at Bergen skal være en minimumskommune, der man kun utfører de lovpålagte tjenestene.
– På grunn av dette er alle tilbudene som gjør Bergen til en god by å bo i, i fare for å bli kuttet.
Bakervik tror også at det er tilbudene i frivillig sektor som er mest utsatt.
– Jeg er bekymret for at de mest utsatte tilbudene ligger innenfor frivillig sektor, og organisasjoner som er avhengig av kommunal støtte lever farligst.
Når Mæhle blir konfrontert med disse påstandene, blir han alvorlig og slår tilbake.
– Jeg mener at man ikke på alvor kan mene at Bergen er på vei til å bli en minimumskommune. Vi har et driftsbudsjett på 28 milliarder kroner og leverer fantastiske tjenester på mange ting. En ansvarlig politiker kan ikke mene at det er riktig å fortsette å gå i minus på den måten vi gjør nå.
– Derimot, så har vi på flere punkter maksimumsløsninger. Dette er løsninger vi må se på alternativer for, slik at vi kan spare penger.
Leder for Velferdstinget Vest, Sander Michael Ringstad, sier til Studvest at han er glad for at byrådet sier de forsøker å unngå kutt som rammer studentene.
– Vi forstår at studenter, som alle andre innbyggere i Bergen, kan bli berørt av budsjettinnstramninger. Likevel, når vi ser på tallene fra SSB, er studentenes psykiske helse mer sårbar enn den yrkesaktive befolkningens, og det er derfor avgjørende at byrådet skjermer de ordningene som er spesielt rettet mot studenter.
Potensiell død for insentivordning
I 2022 innførte Bergen en støtteordning for studenter som melder flytting til kommunen. Dette er et av tilbudene som kanskje skal legges ned.
– Planen med ordningen var at det skulle være en vinn-vinn situasjon hvor kommunen fikk mer inntekter fra staten basert på innbyggertall og at studentene da skulle få en del av dette igjen som en belønning. Vi har ikke noen konkrete tall på det, men ordningen virket nok dessverre ikke like bra som man håpet på.