Splæsj eller kræsj?

Forrige uke strømmet studenter fra hele landet til Bergen for å konkurrere i Studentlekene. Idrettsfesten startet med et uvanlig underholdingsinnslag. 

HOPP I DET: Studentlekene 2024 åpnet med dødseshow.
Publisert Sist oppdatert

En onsdag kveld møter flere hundre mennesker opp på AdO Arena for å være med på kickstarten av Studentlekene 2024, arrangert av Bergen Challenge. Dette skjer i form av et dødseshow. Modige dødsere skal hoppe i bassenget på obskure måter fra både fem og ti meter. Stemningen er spent når idrettsglade studenter fra hele Norge strømmer inn dørene til svømmehallen.

Årets Bergen Challenge

På AdO Arena møter vi Kristian Sørlien (25), økonomi- og administrasjonsstudent, og leder for Bergen Challenge.

– Hva er Bergen Challenge?

BISTAND: Lederen for Bergen Challange, Kristian Sørlien, er takknemlig for alle frivillige som har bidratt.

– Det er en organisasjon under Norges Handelshøyskoles Idrettsforening (NHHI) som har arrangert studentlekene i Bergen siden 2011, forteller han. 

Studentlekene er et fleridrettsarrangement hvor studenter fra hele landet konkurrerer i en drøss ulike idretter, alt fra vannsklie til kanonball. Denne gangen går arrangementet av stabelen i byen mellom de syv fjell, men også Tromsø, Trondheim og Oslo er vekselvis vertsby for studentlekene.

– Vi har nå 2500 deltakere som skal konkurrere i 23 idretter, så det finnes noe for alle og enhver, sier Sørlien. 

Sørlien sier at Bergen Challenge ikke hadde vært mulig uten de 600 frivillige. 

– Alle som har søkt om å få være med å hjelpe har fått lov til det, smiler Sørlien. 

Han håper årets leker vil bli en god opplevelse både for de frivillige og de påmeldte. 

– Det skal være lærerikt, spennende og ikke minst gøy, sier han. 

En stor sosial arena

Studvest møter også Amalie Husby, president i Norges Studentidrettsforbund. Husby har selv både deltatt, og organisert Studentlekene flere ganger.

UNG IDRETTSLEDER: Amalie Husby, president i Norges Studentidrettsforbund, mener studentidretten er viktig for studentenes mentale helse.

– Miljøet og gleden av å være der er det som fikk meg til å forelske meg i studentidrett, smiler hun. 

Studentlekene i Bergen er de største. Her kommer studentene sammen for å konkurrere, spille, feste og ha det gøy på og av banen.

– Vi ser at dette er bra for den mentale helsen, for vennskap og ensomhet. Ved å ha en sosial arena ved siden av studiene, særlig i idrett, blir hverdagen lettere, sier Husby.

Sinnsykt kult show

Etter praten med Husby, trer Studvest inn på tribunen for å være med og oppleve det Sørlien beskrev som et «sinnssykt kult show». Det er nå fullt av folk på tribunen og vi sliter med å finne ledige sitteplasser. Arenaen bader i blått, rosa og lilla lys og ruvende på toppen av fem-meteren står konferansieren.

Spenningen blant publikum stiger, og flere står allerede klar med mobilen for å ikke gå glipp av muligheten til kule videoer og bilder.

Etter en lang presentasjon av deltakerne, blir alt stille og en grasiøs kvinne titter frem fra kanten av fem meteren og begynner å synge nasjonalsangen. Mange blir med og synger med hånden på hjertet. 

FORMELT: Nasjonalsangen ble fremført fra fem-meteren før dødsere begynte å slenge seg fra samme høyde.

Mens dødsing fra fem-meteren blir gjennomført, får Studvest muligheten til å snakke med to NHH-studenter som presenterer seg som Ole Guttu (22) og Jakob Lytskjold Bakkevig (21). Guttene skal senere være med på dødsing fra ti meteren.

– Hva er dødsing?

– Det handler om å kaste seg i luften og ta noen triks. Det må se ut som man tar mageplask før man lander i vannet, sier Bakkevig.

Guttene er med i laget NHHI Dødsfett, hvor de trives godt. For dem er laget en sosial arena der lagkameratene kan ha det gøy, samtidig som de trener og utfordrer komfortsonen.

– Det beste med dødsing er adrenalinet man får ut av det, men hvis man fucker det opp så kan man få skikkelig vondt, sier Bakkevig.

Hypnotiserende 

Så begynner dødsingen fra ti-meteren. Høy musikk spilles fra de store høyttalerne rundt arenaen. Den første deltakeren kommer løpende ut i luften og gjør så mange triks han klarer, før han lander inn i vannet med et stort splæsj.

Tilskuerne jubler og klapper ekstatisk. En etter en hopper deltagerne ut i luften mens de snurrer rundt seg selv, lager raske bevegelser frem og tilbake og treffer til slutt vannet. Publikum er tilsynelatende hypnotisert. 

Mot slutten av kvelden forlater Studvest arenaen godt fornøyd og med vissheten om at  at vi aldri skal prøve dødsing.

Powered by Labrador CMS