Sølvringenes herre

Før februar i år hadde han aldri jobbet med sølv. Nå bruker den selvlærte sølvsmeden og kunstneren all fritiden sin på å lage ringer av gamle sølvmynter. 

SØLVSMED OG KUNSTNER: Barnehagelærerstudentens ringer er inspirert av naturens brutalitet.
Publisert

Studvest møter den selvlærte sølvsmeden og kunstneren Jonas Grefsrud, som også går under bedriftsnavnet «Overflater» på Instagram, i et imponerende studio-kollektiv på Kristianborg. 

Lokalet er fylt med farger og personlighet, og det lukter av maling og metall når Grefsrud viser oss rundt på det såkalte Backyard-studios. Mens vi følger ham rundt i studioet, gir han oss et innblikk i hvordan det er å jobbe med en unik kunstform, om inspirasjon, og hvordan det er å tilhøre et fellesskap av kunstnere.

Fra graffiti til sølv

Jonas startet med sølvarbeid i februar og har vært dedikert siden. 

Til daglig studerer han til å bli barnehagelærer på Høgskulen på Vestlandet (HVL), men dedikerer mye av fritiden sin til sølvet. 

Grefsrud forteller at han har vært kreativ hele livet. Det hele startet med graffiti da han var 16. Han sier at han alltid har følt behov for å uttrykke seg kunstnerisk, og at skolebenken aldri føltes helt riktig.

– Det var for det meste «doodles» i notatbøkene, sier han.

Nå lager Grefsrud først og fremst ringer og bruker rundt en dag fra idé til ferdig produkt. For å lage dem bruker han en helt spesiell metode. Han kjøper inn sølvmynter, smelter dem i sin egen smie, og støper dem deretter i sandformer som han lager selv. Formene designer han ved å kutte ut ringene i voks først. Etter ringene har blitt støpt kjøler han dem ned i vann, og pusser deretter vekk overfladiske deler. Til slutt polerer han dem. 

UNIKE: Grefsrud lager aldri to like ringer.

Grefsrud beskriver prosessen med å lære seg sølvarbeid som eksperimentell og morsom. Han innrømmer at han setter stor pris på å ha andre kunstnere rundt seg som utfordrer ham med nye ideer og metoder. 

– Men jeg vet ofte best selv, sier han med et smil. 

– Ingen hadde de ringene jeg ville ha

Det var behovet for noe unikt som fikk Grefsrud til å starte med å lage sølvringer. Han frustrerte seg over at han ikke fant de ringene han ønsket seg og bestemte seg derfor for å lage dem selv. Sammen med fetteren sin kjøpte han utstyr og begynte å eksperimentere. 

Grefsrud forteller at det var knotete i starten, og at det skjedde et par uhell. 

– Som for eksempel når det ble sølt smeltet sølv på pulten, sier han mens han peker på noen svimerker på arbeidsstasjonen sin.

Men etter en del prøving og feiling fant han teknikken sin. Grefsrud har også støpt et halskjede før, men sier han synes det er mest moro å lage ringer. 

Inspirasjonen til utseendet på ringene kommer fra en fascinasjon for naturens brutalitet – pigger, hoggtenner og lignende elementer er stadig tilbakevendende motiver i kunsten hans.

FRA VOKS TIL VAKKER: Grefsrud har funnet sin egen teknikk.

– Jeg føler at de motivene passer så naturlig bra med sølvringer, sier han.

Ifølge Grefsrud er det utrolig viktig å uttrykke seg selv på sin egen unike måte. Derfor er hver ring han lager unik, og han oppfordrer kundene sine til å komme med egne designforslag.

Flere komplimenter enn salg

Selv om Grefsrud drømmer om å jobbe med sølvarbeid på fulltid, er han for tiden student og i opplæring i barnehage. Dette sikrer ham inntekt mens han fortsetter å utvikle kunsten sin. 

– Men jeg vil jo egentlig helst jobbe i barnehage som hobby og ha sølvringer som hovedinntekt, forklarer han.

Jonas jobber hardt for å nå drømmen sin, men skulle ønske det ga større avkastning.

– Det er mange flere som kommenterer på hvor fine ringene mine er, enn det er som faktisk kjøper dem. 

Lave salgstall stopper likevel ikke Grefsrud, og foreløpig er han å finne på pop-up-markeder og Instagram. 

Powered by Labrador CMS